Els numerals ordinals
Els ordinals indiquen ordre dins una sèrie. Els quatre primers ordinals presenten formes no relacionades amb els cardinals corresponents:
La resta, però, s’obtenen afegint la terminació -é / -ena a la forma del cardinal corresponent (excepte en el cas de deu, que té la forma desé,desena):
Remarques sobre els ordinals:
a) Hi ha alguns ordinals que admeten variants cultes (o variants de base llatina). Es tracta de quint (V), sext (VI), sèptim (VII), octau (VIII)...
b) Gràficament, s’usa el guionet en els mateixos casos que en els numerals cardinals : vint-i-dosé.
Els numerals partitius
Els partitius indiquen parts de la unitat i són idèntics als ordinals (un quart
dels ingressos) excepte en els casos següents:
Remarques sobre els partitius:
a) Amb valor partitiu també s’usa la perífrasi partitiva formada per un ordinal i el substantiu part: una tercera part, la quart part... En el cas de 2, però, s’usa meitat: la meitat.
b) Els partitius tenen un ús destacat en l’expressió de les hores, en concret de les fraccions d’hora. Aquest és un aspecte en què hi ha una certa diversitat d’usos. Podem diferenciar dos sistemes populars: el sistema «de rellotge» (tres i quart, tres i mitja, quatre menys quart) i el sistema «de campanar» (un quart de quatre, dos quarts de quatre, tres quarts de quatre). En valencià, usem fonamentalment el sistema «de rellotge.
Per a aconseguir posar en pràctica aquests coneixements hem proposat diverses activitats:
1) - Activitat anual, continuada. Els xiquets, tots el dies, per a poder entrar a classe hauran de dir en quina posició es troben a l’hora d’entrar utilitzant elsnúmeros ordinals. El xiquet que s’equivoque haurà de tornar a la cua i, fins que no diga el número correctament, no podrà entrar a classe.
2) - Activitat puntual. Dividim als alumnes en grups de manera que hi haja deu. A continuació assignem a cada grup un número ( U, dos, tres...) i triem un alumne a l’atzar perquè aquest identifique, utilitzant els número ordinals, a que grups perteneixen altres companys de classe. Exemple: Pere es troba al primer, Joan al segon, Jaume al tercer...
3) - Activitat anual, continuada. El mestre s’encarregarà de preguntar tots el dies a cinc o sis alumnes de classe quina hora és en moments diferents al llarg del dia perquè els alumnes utilitzen el números partitius. Exemple: tres i quart, dos i mitja...
4) - Activitat puntual. Amb dibuixos de pastissos, dividits prèviament en diferents trossos , els alumnes hauran d’identificar quina porció de pastís hi ha pintada al dibuix. Exemple: tres quarts, tres mitjos...
Conclusió
La principal finalitat d’aquest pla docent on analitzem els usos i normes dels números partitius i ordinals és que els xiquets els coneguen, a més de reconèixer-los, per a poder utilitzar-los en la seua vida quotidiana. Amb açò volem referir-nos a situacions concretes com bé són la utilització d’aquests fent sumes, restes, divisions i multiplicacions. Altre objectiu seria el fet de que el xiquets no odien les matemàtiques.